Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Συνεντεύξη Παναγιώτη Ανεζίρη στο περιοδικό "Περιήγηση"












Ο καταξιωμένος Γλύπτης Παναγιώτης ανεζίρης δίνει μια συνεντευξη "εκ βαθέων" στο καλλιτεχνικό έντυπο "Περιήγηση"...






Τι είναι για σας Τέχνη , κυριε Ανεζίρη?
Τέχνη είναι καθετί που δημιουργεί ο Άνθρωπος με τα χέρια του, την σκέψη του, το μυαλό του την ψυχή του. Όταν μπορείς να παρουσιάσεις την φαντασία σου και τα όνειρά σου στο κοινό, τότε νιώθεις Δημιουργός.

Τέχνη η Τεχνική?
Άλλο Τέχνη , άλλο τεχνική. Η Τεχνική είναι τρόπος που θα παρουσιάσεις το έργο σου. Η Τέχνη είναι το έργο σου, η φαντασία σου , η σκέψη σου.

Μπορεί κάποιος να κάνει Τέχνη χωρίς Τεxνική??
Η Τεχνική διδάσκεται, την μαθαίνεις  στα σχολεία, αρκεί να πιάνουν τα χέρια σου, που έλεγαν και οι γονείς μας. Η Τέχνη είναι διαρκής αναζήτηση, μπορείς να κάνεις Τέχνη και χωρίς γνώσεις τεχνικής. Άλλωστε όλοι οι δημιουργοί “μικροί” και “μεγάλοι” δεν πέρασαν απαραίτητα από κάποιο σχολείο, ούτε είχαν πάντοτε “επώνυμους” δασκάλους! Ξέρουμε ζωγράφους που ζωγραφίζουν με το πόδι, η με το στόμα τους γιατί το έχουν μέσα τους, στο μυαλό τους, στην ψυχή τους! Ο Μπετόβεν ήταν κουφός! Γλύπτες σκαλίζουν χωρίς όραση δια της αφής! Φυσικά είναι πολύ πιο όμορφο να διαθέτεις γnώσεις και των δύο για να νιώθεις πιο ολοκληρωμένος.






Πως βλέπετε τους Ελληνες καλλιτέχνες βιοποριστικά?
Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες ήταν οι “φτωχοί της παρέας” όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Ποιητές , ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί έχουν περάσει μεγάλες πείνες για να υποστηρίξουν το ταλέντο τους και τις ευαισθησίες τους . Όσοι ήταν τυχεροί και έπεσαν στα κατάλληλα “χέρια” έγιναν διάσημοι . Οι υπόλοιποι το πολεμούν....


Είναι όμως δυνατόν τόσοι πολλοί που είναι οι καλλιτέχνες να πέσουν στα “κατάλληλα χέρια “ όπως τα αποκαλείτε?
Φυσικά και όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει , άλλωστε είναι τόσοι πολλοί που ξεπερνούν τους αγοραστές. Αν υπολογίσουμε και αυτούς που νομίζουν ότι είναι καλλιτέχνες, τότε χάνεται ο λογαριασμός!Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι κάποιοι επιτήδειοι παρουσιάζονται ως “κατάλληλα χέρια” και εκμεταλλευόμενοι τις ευαισθησίες των καλλιτεχνών και την ματαιοδοξία τους, τους αποσπούν και τα υπόλοιπα χρήματα που πιθανόν έχουν για να ζήσουν, δημιουργώντας  τους, αυταπάτες!




Αντιλαμβάνομαι οτι αναφέρεστε στις ομαδικές εκθέσεις που διοργανώνουν διάφοροι σύλλογοι-διοργανωτές.
Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που κερδοσκοπούν στις πλάτες των καλλιτεχνών και υποτιθέμενων καλλιτεχνών, είτε είναι διοργανωτές εκθέσεων, είτε εκδοτικοί οίκοι, είτε μουσικοί παραγωγοί. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να πάψει επειδή το κουβεντιάζουμε εδώ, άλλωστε η ιστορία μας έχει διδάξει, ότι ανέκαθεν  γινόταν σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην Τέχνη. Επειδή όμως από την φύση μας, μόνιμα ελπίζουμε όλοι εμείς οι ονειροπόλοι δημιουργοί σε ένα κόσμο καλύτερο , δεν θα πάψουμε ποτέ να παλεύουμε είτε έχουμε τα προς το ζην, είτε όχι!!!







Τι σας ευχαριστεί και τι σας δυσαρεστεί , γενικά??
Είναι δύσκολη η ερώτηση για την εποχή των μνημονίων που ζούμε. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος βλέποντας την δυστυχία των συνανθρώπων δίπλα του. Άνθρωποι που πάλεψαν σε όλη τους τη ζωή να γυρεύουν στα γεράματα τροφή στους κάδους απορριμάτων. Είναι η εξαθλίωση ενός έθνους που μόνο πολιτισμό και γνώση έχει δώσει στην ανθρωπότητα. Και δυστυχώς αυτό δεν βλέπω να αλλάζει σύντομα. Δεν γνωρίζω τί πρέπει να κάνουμε σαν λαός για να ξαναπάρει η χώρα μας “τα πάνω της”. Μας τελειώσανε οι Παπαφλέσσες και οι Κολοκοτρώνηδες. Βέβαια όπως λέει και η παροιμία “ η ελπίδα πεθαίνει πάντοτε τελευταία”
Ζούμε σε ένα τόπο μαγευτικό γεμάτο ενέργεια, ιστορία, ήλιο, καταγάλανη θάλασσα, ονειρεμένες παραλίες. Αισθάνομαι τυχερός που γεννήθηκα εδώ, και είμαι ακόμα υγιής για να μπορώ να απολαμβάνω τις ομορφιές και τα χρώματα του τόπου μου!







 Ασχολείστε πολλά χρόνια, σαν γλύπτης, στο χώρο επαγγελμάτικά. Ξεχωρίζετε κάποιους, θεωρώντας ότι σας βοήθησαν να επεκτείνετε γνώσεις, ιδέες, τρόπους που είναι ουσιαστικά στοιχεία για την καριέρα σας;
Όπως λέω και στο βιογραφικό μου, ξεκίνησα ως μηχανολόγος . Αυτό με έμαθε να μετράω και να σχεδιάζω συμμετρικά. Δουλεύοντας αρχιτεκτονική μακέτα έμαθα να δίνω σημασία στη λεπτομέρεια και εφευρετικότητα στα υλικά κατασκευής. Όταν σπούδασα γραφιστική έμαθα τι είναι η φαντασία και η καλλιτεχνική ομορφιά. Πάντα όμως θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω ένα κοπίδι και μια κιμωλία (αργότερα ένα κομμάτι γύψο) και να το σκαλίζω. Ποιόν να πρωτοευχαριστήσω? Τους καθηγητές μου στα σχολεία, την οικογένειά μου με τις διορθωτικές παρατηρήσεις τους, τους πελάτες μου που με την καθοδήγηση τους μαθαίνω νέους τρόπους , υλικά και τεχνικές!
Ευχομαι οσο ζώ να υπάρχουν ανθρωποι να με μαθαινουν νέα πράγματα για να μπορω να δημιουργω συνεχώς ακομα πιο όμορφα έργα!











Ο Παναγιώτης Ανεζίρης, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μηχανολόγος στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στα ΤΕΙ της Αθήνας, όπου και αποφοίτησε με υποτροφία. Εργάστηκε ως Art Director στα περιοδικά «ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ», «ΕΙΝΑΙ» και στις εφημερίδες «ΠΟΝΤΙΚΙ», «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ», «ΣΤΑΡ», «ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ» και «ΝΙΚΗ».
Εργάζεται πολλά χρόνια, επαγγελματικά ως γλύπτης και κατασκευαστής πρωτότυπων μοντέλων.
Διάσημα έργα του: «ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ», « ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ», και «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΒΡΑΧΟΝΙΣΗΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».
Έχει κάνει πολλές προσωπικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει τιμηθεί με έπαινους από τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» τον Δήμαρχο Πειραιά, τον Δήμαρχο Κερατσινίου όπως επίσης και από την ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Έχει φιλοτεχνήσει τα βραβεία των Δήμων Νισύρου, Υδρας και αλλων.
Εχει συμμετάσχει στην ανακατασκευή και αναστύλωση του ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ Θεάτρου στην ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ έχοντας αναλάβει να ξανασχεδιάσει και να σκαλίσει τα ανάγλυφα τμήματα από τον εσωτερικό διάκοσμο του θεάτρου, έργο που είχε φιλοτεχνήσει ο Γάλλος ΖΟΛΙ. Ασχολείται με την Δημιουργία Κοσμήματος, και δημιουργεί μοναδικά κοσμήματα από Μάρμαρο.


Τηλ Επικοινωνιας 0030 6932480128
Facebook Παναγιώτης Ανεζίρης
E-mail anezirisp@yahoo.gr


3/3/1018