Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

18 Μαΐου: «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».




Με μία σειρά εκδηλώσεων στα Μουσεία και τους πολιτιστικούς του χώρους, από 16 έως 24 Μαΐου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ,τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».











Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νεοφύτου Δούκα 4 Tηλ: 210 7228321-3 

Tο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής «Γέφυρες Επικοινωνίας» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Ειδικά Σχολεία Κωφών και Βαρήκοων Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες στο 210.7239438

Δημόσια Συζήτηση: «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.
Ομιλητές: Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Συντονίστρια: Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Oι διευθυντές τριών σημαντικών μουσείων της χώρας συζητούν για το ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων σήμερα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Σάββατο 16 Μαΐου Ώρα: 19:00.



Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» - Ωράριο λειτουργίας 9.00 - 17.00 - (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 210 3243987)


Σάββατο 16 Μαΐου 

10.00 - 11.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για παιδιά 5 - 7 ετών με θέμα τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Τα παιδιά με τη βοήθεια παιδαγωγών  και μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αντιλαμβάνονται το ρόλο και τη σπουδαιότητα των μουσείων στην κοινωνία των ανθρώπων, αντλώντας παράλληλα πληροφορίες για σύγχρονους τρόπους διάσωσης, διατήρησης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.


*Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 210 3243987.


12.00 - 16.00: Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» συμμετέχει στη δράση “Open House Athens” για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό και το προσκαλεί να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής του Αρχοντικού της Αγγελικής Χατζημιχάλη, το οποίο είναι σχεδιασμένο (1924 – 1927) από το σπουδαίο αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής, όπου συνδυάζεται αρμονικά η παράδοση με τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού.

Κυριακή 17 Μαΐου

11.00 - 14.00: Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» συμμετέχει στη δράση “Open House Athens” για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό και το προσκαλεί να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής του Αρχοντικού της Αγγελικής Χατζημιχάλη, το οποίο είναι σχεδιασμένο (1924 – 1927) από το σπουδαίο αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής, όπου συνδυάζεται αρμονικά η παράδοση με τις ανέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού.


Δευτέρα 18 Μαΐου


19.00 - 20.00: Ξενάγηση από τη λαογράφο του Μουσείου στο Αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη με αναφορά στη ζωή και το έργο της, αλλά και στο σύνολο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς μέσα από τη λειτουργία των Μουσείων στο πλαίσιο της θεματικής που έχει οριστεί φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».


*Εκτός από την προγραμματισμένη ξενάγηση , θα πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ατομικές και ομαδικές ξεναγήσεις.

Τεχνόπολις


Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου (19:00) με σύντομες ομιλίες, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, προβολές ταινιών και συναυλία σύγχρονης μουσικής. Ομιλητές θα είναι η Αλεξάνδρα Μπούνια, αν. καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης.

Από 18 έως 24 Μαΐου θα λειτουργούν στους χώρους της "Τεχνόπολις" οι εκθέσεις:
«Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους» (Παλαιοί Φούρνοι, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης)
«Σωλήνες, πόδια και χρώματα», με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου

Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή αειφορία. Νέες προοπτικές για μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς» ( Αεριοφυλάκιο 2).

Στις 23 και 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός δραματοποίησης παραμυθιών για παιδιά 5 έως 12 ετών με θέμα το παλαιό Εργοστάσιο Φωταερίου.

Επίσης, στις 23 Μαΐου το Μουσείο σε συνεργασία με τους Αtenistas οργανώνει ξενάγηση για άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.

Στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Μουσείο της Ακρόπολης


Σάββατο 16 Μαΐου 2015

«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες». Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 8:30 μ.μ. και 10:30 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.
Ευρωπαϊκά τραγούδια με μουσική τζαζ: Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015«Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά». Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. και 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.
«Φτερά και πούπουλα» (για παιδιά έως 12 ετών): Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή. Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία. Oι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Αναμνηστικό μετάλλιο με θέμα τον κόρακα: Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικά μετάλλια τα οποία έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα.
Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει το μέλλον με διαφοροποίηση του τόνου της φωνής του και του πετάγματός του και να προαναγγέλλει με το κράξιμό του τη βροχή και τον άνεμο.


Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» - (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, τηλ. 210 3452150, 210 3414466)




Κυριακή 17 Μαΐου
10.00 – 13.00: Ανοιχτός περίπατος «Τα παλιά επαγγέλματα σε μια γειτονιά της Αθήνας του Μεσοπολέμου» στη μόνιμη συλλογή «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα»


14.00 – 17.00: Ανοιχτός περίπατος «Παρέα με τον Καραγκιόζη!» στη μόνιμη συλλογή «Φιγούρες Θεάτρου Σκιών Οικογένειας Χαρίδημου»


20.00: Μουσικό δρώμενο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων






Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» - Πάρκο Ελευθερίας - (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ. 210 7224238)



Κυριακή 17 Μαΐου
10.00 - 13.00: Γνωριμία με το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»


Ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με αναφορά στη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, γνωριμία με τα εκθέματα και τα τεκμήρια της συλλογής, καθώς και με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.


10.30: Μουσικό δρώμενο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτήριο Μεταξουργείου - (Γερμανικού & Μυλλέρου, τηλ. 210 5202420 - 21)


Κυριακή 17 Μαΐου

19.30: «Με έμπνευση από τη φύση»
Θεματική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση με αφορμή ζωγραφικά έργα, εμπνευσμένα από τη φύση και συζήτηση


20.30: Συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων


Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαΐου



11.00 - 12.30 & 13.00 - 14.30: «Ζω - Αναπτύσσομαι – Μαθαίνω – Διαμορφώνω. Έλα να διαμορφώσουμε την Πινακοθήκη του αύριο» 
Δράσεις για γονείς και παιδιά στη Μόνιμη Έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης 


*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3313038.



Δημοτική Πινακοθήκη, Κτήριο Πειραιώς - (Πειραιώς 51, τηλ. 210 5202420, 210 3243023)


Παρασκευή 22 Μαΐου, 
19.30
 Προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ «Διαδρομή στην ιστορία της Αθήνας» 
(Έκδοση: Δήμος Αθηναίων. Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (2004). 

Σκηνοθεσία - μοντάζ: Σπύρος Τσιφτσής)

Συζήτηση – σχολιασμός από την ομάδα Sta.c.o., εικαστικούς της street art και τον σκηνοθέτη.









Πηγή: http://www.culturenow.gr/  
http://tvxs.gr